Iohannis a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO

marți, 07 mai 2024, 23:14
2 MIN
 Iohannis a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO

Klaus Iohannis a spus marți, după întâlnirea cu omologul său american, Joe Biden, că a discutat cu acesta dorința sa de a deveni secretarul general adjunct al NATO, deși SUA anunțaseră deja că îl susțin pe contracandidatul președintelui României, Mark Rutte.

”Și acest punct a fost atins în discuția noastră, împreună am decis să continuăm dialogul”, a declarat Iohannis.
Totodată, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă există riscul să nu existe unitate în cadrul Alianţei în ceea ce priveşte succesorul lui Jens Stoltenberg.

”Da, există riscul şi tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidaţi care, în general, sunt consideraţi acceptabili amândoi, pentru că o organizaţie puternică are nevoie şi de competiţii puternice şi până la urmă unul dintre cei doi candidaţi probabil va fi ales următorul secretar general. Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe unitatea Alianţei. Nici vorbă de aşa ceva! Alianţa este puternică, merge mai departe, dar este bine să fie doi candidaţi pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri şi există, evident, şansa să facem lucrurile să meargă mai bine”, a răspuns Iohannis.

Amintim că Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie în cadrul a ceea ce a părut o acțiune diplomatică concertată că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO însă în seara aceleiași zile a apărut informația că și președintele Klaus Iohannis a transmis SUA că își dorește postul.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României.

Comentarii